rtpraktijkbom

Home » Geen categorie » Handschriftontwikkeling nog van deze tijd?

Handschriftontwikkeling nog van deze tijd?

Steeds meer kinderen ervaren problemen met het leren schrijven. Dit komt omdat de fijne motoriek met de komst van de computer en de iPad minder kans krijgt om zich te ontwikkelen en doordat de hoeveelheid tijd die kinderen schrijvend doorbrengen is verkleind. We leven nu in een tijd dat schrijven eigenlijk geen noodzaak meer is. Toch is er een sterk argument om wel een goed geschreven handschrift aan te leren:
Bekend is dat het onthouden beter verloopt als er meer zintuigen tegelijk worden ingezet (Multi-sensorisch leren). Dat is bij schrijven volop aan de orde. Handgeschreven aantekeningen beklijven beter dan de getypte aantekeningen omdat de hersenen voor het schrijven van een woord veel meer inter-zintuigelijke koppelingen gebruiken. Kort gezegd houdt dit in, dat door opschrijven de lesstof beter wordt verwerkt en onthouden. Logisch is dat een goed gevormde en dus makkelijk leesbare tekst meer uitnodigt om teruggelezen te worden. Een kind (uiteraard ook volwassenen) zal dan zijn notities eerder gebruiken dan een tekst die moeilijk te ontcijferen is. Hiervoor is een goede fijne motoriek nodig. Spelen met kleine blokjes, kralen rijgen, de kralenplank en het scheuren van kleine papierstrookjes zijn voorbeelden van oefeningen die de ontwikkeling van de fijne motoriek (en juiste pengreep) stimuleren. Door de komst van de computer en de iPad wordt de motorische ontwikkeling tegenwoordig echter minder gestimuleerd. Kinderen brengen veel tijd achter een scherm door. Ze kunnen op jonge leeftijd al handig swipen, maar swipen doet weinig voor je motorische ontwikkeling. Swipen doe je vanuit je pols en niet vanuit je vingers. Voor een goed ontwikkeld handschrift heb je behalve een goede pengreep (zodat je zonder pijn in je pols of schouder en zonder schrijfkramp kunt schrijven) maar ook voldoende oefentijd nodig. Het schrijven in de werkboekjes is echter vaak tot een minimum teruggebracht en het werken op de computers toegenomen. Computers en iPads zijn niet meer weg te denken en hebben ons onderwijs verrijkt, maar laten we goed kijken naar alle nieuwe mogelijkheden en doordacht en adequaat met alle vernieuwingen omgaan: eerst goed leren schrijven om goed te kunnen leren, vervolgens 10-vingerig blind leren typen om vlot en goed het geleerde in werkstukken te kunnen verwerken.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: