rtpraktijkbom

Home » Geen categorie » Ontdek hoe je de overgang van de basisschool naar de brugklas makkelijker kunt laten verlopen met deze handige tips.

Ontdek hoe je de overgang van de basisschool naar de brugklas makkelijker kunt laten verlopen met deze handige tips.

  1. Bezoek de toekomstige school en beoordeel of deze geschikt is voor je kind. Het is verstandiger om extra een half uur te fietsen naar een school die goed past bij je kind, dan er na een paar maanden achter te komen dat de nabije school, of de school waar de meeste vrienden naartoe gaan, helemaal niet aansluit bij de behoeften van je kind.
  2. Elke middelbare school streeft ernaar om kinderen van dezelfde basisschool bij elkaar in te delen. Als jouw kind problemen heeft met een klasgenoot, meld dit dan aan de nieuwe school, zodat ze hier rekening mee kunnen houden bij het samenstellen van de klassen.
  3. Verken samen de route naar de nieuwe school, per fiets of met het openbaar vervoer. Bereken hoe lang het duurt om er te komen, zowel met de fiets als met de bus, zodat je weet wanneer je moet vertrekken om op tijd te zijn. Zorg ervoor dat de fiets in goede staat is.
  4. Bespreek vooraf hoe het zal zijn om de nieuwe klas binnen te gaan. Hoe wil je je opstellen? Wil je bij de stoere types zitten, houd je je liever afzijdig en wacht je af wie er naar je toe komt, of wil je graag een vaste groep? Wie hier van tevoren over nadenkt, zal zich op het moment zelf veel zekerder voelen.
  5. Leer je kind om zijn of haar agenda bij te houden en laat alvast zien waar het rooster komt te staan. Laat je kind de datum van vandaag opzoeken en uitpuzzelen waar het huiswerk voor overmorgen genoteerd zou moeten worden. Het bijhouden van een agenda kan een belangrijke houvast bieden.
  6. Kaft samen de boeken en bekijk ze alvast. Leer je kind ’s avonds zijn of haar schooltas in te pakken, zodat er ’s ochtends voldoende tijd is voor het ontbijt (die energie is hard nodig) en er geen boeken worden vergeten.
  7. Om te voorkomen dat boeken worden vergeten en de tas vlot ingepakt kan worden, kan het helpen om voor elk vak een andere kleur kaftpapier te gebruiken.
  8. Maak je kind bewust van de beschikbare tijd voor huiswerk, zodat hij of zij een realistische planning kan maken. Op dagen dat er gesport moet worden, is er bijvoorbeeld minder tijd beschikbaar voor huiswerk.
  9. Bespreek de aanpak van huiswerk. Maakwerk bevat vaak toekomstige toetsdoelen. Deze beknopt uitwerken scheelt voorbereidingstijd voor de toets.
  10. Bespreek de aanpak van leerwerk: Opdelen in kleine eenheden en gebruik maken van het herhaald leren: Dag 1 eerste deel leren. Dag 2 eerste deel herhalen en tweede deel leren. Dag 3 eerste en tweede deel herhalen deel 3 leren etc.
  11. Toon belangstelling voor hoe de schooldag is verlopen, maar vermijd te veel controle. De vraag “Heb je het druk?” kan helpen om inzicht te krijgen in de proefwerken en struikelblokken. “Ga eens aan je huiswerk” of de vraag “Heb je geen huiswerk?” werkt meestal averechts.
  12. Als je vermoedt dat er iets mis is, trek dan op tijd aan de bel. Hoewel de band met de nieuwe school anders is dan die met de basisschool, hoeft de afstand niet groter te zijn. Leerkrachten en begeleiders waarderen jouw betrokkenheid. Het contact aan beide kanten is belangrijk.

Plaats een reactie